Megjelenések

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


TARTALOMJEGYZÉK

 

 

Online újság. 3

Szabadföld.hu, 09. 24. 3

Kulcsmagazin.hu, 09. 26. 4

Agronapló.hu, 09. 29. 6

Élelmiszer.hu, 09. 29. 8

Lánchídrádió.hu, 09. 29. 9

 

 


 Online újság

 

 

Szabadföld.hu, 09. 24.

 

 

Adomány borsodi állattartóknak

 

2010. szeptember 24. | péntek

 

Hét borsodi település 27 állattartója kap összesen 4 millió forint értékű támogatást a nyáron vízkárt szenvedett gazdálkodók közül. Az adományokat az érintettek a helyileg illetékes kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Hivatalokban vehetik át a napokban.

 

Felsőzsolca, Edelény, Szikszó, Pálháza, Karcsa, Sátoraljaújhely, Onga-Ócsalános 27 állattartója részesül abból a 4 millió forintnyi támogatásból. A magyar Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat dolgozói és a határon túli Kovászna megye szakemberei június 4-ikén gyűjtésbe kezdtek: felszólították az agrár-közigazgatásban dolgozókat, hogy amennyiben lehetőségük van rá, egynapi munkabérükkel járuljanak hozzá az árvízkárosultak megsegítéséhez.

 

Az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozót és X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust szervező Foodlawment Egyesület ehhez a kezdeményezéshez csatlakozva a rendezvény tiszta bevételét Borsod-Abaúj-Zemplén megye kárt szenvedett állattartóinak ajánlotta fel.

 

Erről közleményben értesítette a Szabad Föld Online-t az egyesület. Az adományokat szeptember 29-én és október 1-jén kapják kézhez az érintettek a helyileg illetékes kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Hivatalokban. Hogy ki részesülhet a támogatásban, arra a kerületi főállatorvosi hivatalok adtak javaslatot.

 

 

Kulcsmagazin.hu, 09. 26.

 

 

Állattartókon segít az összefogásból származó támogatás

 

2010.szeptember.26 (vasárnap)

 

A javaslatok alapján négymillió forintot adnak át B.-A.-Z. Megye árvíz miatt kárt szenvedett állattartói számára.

 

A tavaszi árvíz hihetetlen károkat okozott az egész országban, de kiemelten a borsodi településeken. A magyar Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat dolgozói, továbbá a határon túli Kovászna megye szakemberei gyűjtésbe kezdtek június 4.-én, felszólították az agrár-közigazgatásban dolgozókat, hogy - amennyiben lehetőségük van rá - egynapi munkabérükkel járuljanak hozzá az árvízkárosultak megsegítéséhez.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó, illetve a X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszus szervezője, a Foodlawment Egyesület - a rendezvény tiszta bevételét Borsod-Abaúj-Zemplén megye kárt szenvedett állattartóinak ajánlotta fel. Az összefogás eredményeként mintegy négymillió forint gyűlt össze – adott tájékoztatást portálunknak Dr. Búza László a Foodlawment Egyesület elnöke.

 

A kerületi főállatorvosi hivatalok javaslatai alapján az alábbi kárt szenvedett állattartók részesülnek a támogatásból:

 

[3_960] allat 04

 

 

 

Az átadásokra az alábbi helyszíneken és időpontokban kerül sor:

 

2010. szeptember 29.-én, 10.00 óra: Sárospataki Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Hivatal (3950 Sárospatak, Wesselényi u. 34.)

 

2010. szeptember 29.-én, 14.00 óra: Encsi Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Hivatal (3860 Encs, Bem J. u. 6.)

 

2010. október 01.-én, 09.00 óra: Miskolc Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Hivatal (3525 Miskolc, Vologda u. 1.)

 

2010. október 01.-én, 11.00 óra: Edelényi Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Hivatal (3780 Edelény, István király u. 54.)

 

- SfL -

 

 

Agronapló.hu, 09. 29.

 

 

ÁTADTÁK A TÁMOGATÁSOKAT

 

2010-09-29

 

Dr. Damjanovich László sárospataki kerületi főállatorvos és Dr. Búza László megyei főállatorvos, a Foodlawment Egyesület elnöke az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat dolgozói felajánlásaiból és a nyári I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó bevételéből összegyűlt pénzadományokat átadta a legjobban rászorultak első csoportjának Sárospatakon.

 

 

A 2011-es EU elnökség előkészítő tárgyalásain Brüsszelben tartózkodó Dr. Kardeván Endre – a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, országos főállatorvos levélben üdvözölte a segítségnyújtást. Az összesen 4 millió forintnyi segély további részleteit a napokban adják át a többi településen.

 

 

A tavaszi természeti katasztrófák hatalmas károkat okoztak az egész országban, és kiemelten Borsod-Abaúj-Zemplén megye településein. A megye állattartóit mintegy 200 millió forintos kár érte az állataik elhullása, elvesztése, valamint a takarmánybázisok és az állattartó épületek kárai miatt. Az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat munkatársai, a határon túli Kovászna megye szakemberei és a Foodlawment Egyesület összefogott a térség állattartóit ért károk enyhítésére. A Szolgálat munkatársai és Kovászna megye vezetői június 4-én gyűjtésbe kezdtek: felkérték az agrár-közigazgatásban dolgozókat, hogy amennyiben tehetik, egy napi munkabérükkel járuljanak hozzá az árvízkárosultak megsegítéséhez.

 

 

A gyűjtéshez csatlakozott az augusztusban nagy sikerrel megrendezett I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozót és X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust szervező Foodlawment Egyesület is: a rendezvény tiszta bevételét a kárt szenvedett borsodi állattartóknak ajánlották fel. A kezdeményezést a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatta, az Élelmiszerlánc-felügyeleti és Agrárigazgatási Államtitkárság vezetői a rendezvényen való részvételre hívták fel az agrárium szakembereinek figyelmét:

 

 

Dr. Kardeván Endre államtitkár és dr. Bognár Lajos államtitkár-helyettes a nyáron ezt írta a Világtalálkozó résztvevőinek küldött levelében: „A kormány kiemelt figyelemmel kíséri és támogatja a rendezvénysorozat eseményeit. …. Ezen nagyszerű nemzeti összefogás példájával támogatnánk az árvízi katasztrófák agrár-élelmiszer ágazati károsultjainak újrakezdésének, a vidéki élettér újraéledését. Így lesz azok számára is új „kenyér”, akik termékeikkel nem lehetnek jelen a rendezvényen iszonyatos káraik miatt.”

 

 

A kezdeményezés hatására közel 4 millió forint gyűlt össze. Ez az összeg nagy segítség a térség állattenyésztő kistermelőinek.

 

 

Az összefogás értelmében az állategészségügyi kerületek állatorvosainak javaslatai alapján az alábbi állattartók részesültek támogatásban:

 

 

 

A segély átadásakor dr. Búza László kijelentette: „az 1888-ban alapított Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat munkatársai, akik mindennapi munkájuk során már 122 éve, a legközvetlenebb kapcsolatban állnak a vidéki állattartó emberekkel, most is elsőként nyújtottak a helyszíneken és a gyűjtésben is segítő jobbot a bajbajutottaknak. Különlegesen felemelő érzés, hogy Foodlawment egyesület által szervezett Világrendezvény hozadéka is ilyen nemes célra kerül felhasználásra! Kérjük Önöket, fogadják el a felajánlók őszinte együttérzésén túl azokat – a káraikhoz és a pusztítás lelki terheihez képest ugyan - jelképes összegeket, amelyeket most Önökhöz eljuttatunk. Kívánjuk, hogy fordítsák arra, hogy újra legyen állattartás az irtózatos károkat szenvedett gazdasági udvarokban, istállókban, méhészetekben, s az újrakezdéssel őrizzék meg és adják tovább a vidéki élettér legnagyszerűbb kincseit, így többek között a jó gazda gondosságát, a hagyományt a hitet, a bizakodást és az összetartozást.”

 

 

Élelmiszer.hu, 09. 29.

 

 

Támogatás az árvízkárosult állattenyésztőknek

 

2010. szeptember 29. 12:33

 

Átadták a dolgozói felajánlásokból és az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó bevételéből összegyűlt pénzadományokat a bajbajutott gazdáknak.

 

A tavaszi természeti katasztrófák hatalmas károkat okoztak az egész országban, és kiemelten Borsod-Abaúj-Zemplén megye településein. A megye állattartóit mintegy 200 millió forintos kár érte az állataik elhullása, elvesztése, valamint a takarmánybázisok és az állattartó épületek kárai miatt. Az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat munkatársai, a határon túli Kovászna megye szakemberei és a Foodlawment Egyesület összefogott a térség állattartóit ért károk enyhítésére. A Szolgálat munkatársai és Kovászna megye vezetői június 4-én gyűjtésbe kezdtek: felkérték az agrár-közigazgatásban dolgozókat, hogy amennyiben tehetik, egy napi munkabérükkel járuljanak hozzá az árvízkárosultak megsegítéséhez.

A gyűjtéshez csatlakozott az augusztusban nagy sikerrel megrendezett I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozót és X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust szervező Foodlawment Egyesület is: a rendezvény tiszta bevételét a kárt szenvedett borsodi állattartóknak ajánlották fel.

 

A kezdeményezés hatására közel 4 millió forint gyűlt össze. A pénzadományokat Dr. Damjanovich László sárospataki kerületi főállatorvos és Dr. Búza László megyei főállatorvos adta át a legjobban rászorultak első csoportjának Sárospatakon. A segély további részleteit a napokban vehetik át a többi település károsultjai.

 

Dr. Kardeván Endre – a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, országos főállatorvos levélben üdvözölte a segítségnyújtást.

 

A segély átadásakor dr. Búza László kijelentette: „az 1888-ban alapított Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat munkatársai, akik mindennapi munkájuk során már 122 éve, a legközvetlenebb kapcsolatban állnak a vidéki állattartó emberekkel, most is elsőként nyújtottak a helyszíneken és a gyűjtésben is segítő jobbot a bajbajutottaknak. Különlegesen felemelő érzés, hogy Foodlawment egyesület által szervezett Világrendezvény hozadéka is ilyen nemes célra kerül felhasználásra!"

 

(forrás: Élelmiszer Online)

 

 

Lánchídrádió.hu, 09. 29.

 

 

Árvíz: adományt kaptak a jószágaikat vesztő gazdák

 

Lánchíd Rádió, sze, 2010-09-29 17:24

 

Adományt gyűjtöttek az állategészségügyi és élelmiszer- ellenőrző szolgálat munkatársai azoknak az embereknek, akiknek valamilyen háziállatuk, jószáguk veszett oda a tavaszi árvizek idején. Az összeszedett négymillió forint egyharmadát kapta meg szerdán három zempléni gazdálkodó Sárospatakon. Az első alkalmon három olyan zempléni gazdálkodó és kistermelő kapott támogatást az összegyűjtött pénzből, akiknek a jószáguk odaveszett az idei viszontagságos tavaszi időjárás, vagy pedig az árvizek miatt. Az eseményen Búza László az akció kezdeményezője, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főállatorvos elmondta: az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat munkatársai felajánlásával, valamint az Európai Élelmiszerlánc Parlament által szervezett első Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozón összegyűjtött négymillió forintot tudják szétosztani a kárt szenvedett gazdák között.

 

Hozzátette: a hozzájuk bejelentett károk mértéke eléri a 200 millió forintot, hiszen az árvizek és a viharok következtében a megyében 7 szarvasmarha, 68 juh, 120 méhcsalád, 111 házinyúl, 1963 tojótyúk és 187 ezer csirke pusztult el. Ehhez képest jelképes az összeg, de a főállatorvos reményei szerint ez is segítséget jelent az újrakezdéshez. Sárospatakon három termelő vehetett át támogatást: a két tehenét elvesztő pálházi Nagy István, a karcsai Ignácz Mihályné, akinek öt növendék borja pusztult el a belvíz miatt, valamint Sörös András, akinek a sátoraljaújhelyi csirketelepén kilencvenezer átadásra váró csirkéjét ölte meg a Ronyva árvize júniusban. Délután Encsen volt hasonló esemény, csütörtökön pedig Edelényben folytatódik az adományok átadása.

 

(FH)