Bejelentkezés

E-learning képzés

A bejelentett felnöttképzési tevékenységként elismert Fenntartható éllemiszerlánc referens képzés folytatásaként most e-learning típusú vizsgalehetőséget biztosítunk. Részletek...
Ajánlásaink Nyomtatás Email

A FONDUE "Carpathian" története és célja az egészséges életmód és a magyar gazdaság szempontjából nézve.

Az előadás készült Dr Szalontai Éva a MÚOSZ Életmód Szakosztály elnökének kérésére.

Az előadás ITT megtekinthető.


 Éget és megvakít: ettől a növénytől óvakodjon!

A már nálunk is megjelent gyomnövény, a kaukázusi medvetalp súlyos égési sebeket, szembe kerülve pedig átmeneti vagy végleges vakságot is okozhat, írja a baon.hu.

Égetnek és vakítanak, vagy éppen fulladásos rohamot idéznek elő. Szaporodik Magyarországon a parlagfű rokona, a szintén amerikai származású parlagi rézgyom, amely allergénebb, mint a parlagfű, és felbukkant egy mandulapalka nevű agresszív növény is.

A legújabb veszedelem pedig a kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum), amely kisebb foltokban már Magyarországon is megjelent, és mivel a növény a Tisza forrásvidékén is eghonosodott, árvizes időszakokban van esély arra, hogy a magja nagyobb mennyiségben is átkerüljön - figyelmeztetett a ajnal-tájban Dr. Hódi László, a Csongrád megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője.

A szakember elmondta: a növény nedve fényérzékenyítő hatású, és súlyos égési sebeket, hónapokra hólyagos foltokot hagyhat a bőrön, varasodás maradhat utána, szembe kerülve pedig átmeneti agy végleges vakságot is okozhat. Németországban már évi 10-15 ezer ilyen égési sérülést regisztrálnak, és több mint 13 millió urót költenek a mentesítésre.

(Forrás: www.baon.hu)


Székelyföldi ajánló

Ide kattintva, egy kis beolvasási idő után elindul a program. Jobbról egy pergamen-tekercs lelógó lapján kattintással lehet választani a listából, hogy mit óhajt az ember fia-lánya megtekinteni a Székelyföldön található épületek (templomok, kápolnák, kastélyok) közül. Választás után egy kis beolvasási időt követően a választott látnivaló megjelenő körpanorámás (ami jobbra-balra 360°, és fel-le is 360° szögben mozgatható) képében lehet gyönyörködni, azt megtekinteni. A bal-alsó sávban lévő nyilakkal lehet vezényelni a szemlélés irányát és módját, a + - előjelekkel pedig a nagyítást-kicsinyítést. Amikor a körpanorámán, a bejáratnál vagy a kijáratnál megjelenik egy zöld nyíl, akkor arra kattintva "be lehet menni", vagy "ki lehet jönni".

Jobboldalt felül a pergamen tekercsre kattintva lehet azt "összegöngyölni", hogy ne zavarja a szemlélődést. Újra rá kattintva ismét legördül a pergamen, hogy lehessen mást választani a listából.

Fent középen a kék földgömbre kattintva jelenik meg rövid beolvasási idő után a már kiválasztott és éppen szemlélt hely műholdas térképe, amely a szokott módon kezelhető a baloldalán lévő vezérlőgombokkal, vagy nyomva tartott egérgombbal húzva. Ha már nem kell a térkép, akkor a jobb felső sarkában lévő X bezárógombjára kattintva lehet eltüntetni.

Baloldalt fent a pergamen-lapra kattintva jelenik meg a teljes körű leírás a választott helyről. Elolvasása után rá kattintva lehet a szöveget eltüntetni.

A jobboldali alsó sávban olvasható az éppen hallható zene-kórus-madrigál címe. A hallgatható zenéken lehet előre, vagy hátrafelé lépdelni és így választani, a megfelelő előre-hátra nyílra kattintva. Ki- vagy bekapcsolni a zenét a középső gombra kattintással lehet.

Kilépni ebből a csodás programból a Fájl / Bezárás menüpontra kattintással, vagy az ablak a jobb felső sarkában lévő X bezárógombjára kattintva lehet.

Jó szemlélődést és gyönyörködést! Az erdélyi viszontlátás reményében: regisztráció www.hajrahazai.hu!

Üdvözlettel: Búza Lászó

http://virtualisszekelyfold.ro/index2.html


Kihívások és válaszok- Magyarország Afrika sikeréért konferencia

dr. Búza László a Foodlawment elnöke is előadóként vett részt - Kihívások és válaszok- Magyarország Afrika sikeréért - című konferencián.

Magyarok, Európaiak a Fenntartható Élelmiszerláncért - a Fenntartható Élelmiszerlánc Európáért; hangszerelve.

Az előadás itt megtekinthető: I. rész , II. rész , III. rész


A Wellstar alapötlete az egészséges táplálkozásra épül

http://www.wellstar-company.com/Tudomany.2651.0.html?&lang=hu 

Jürgen Fliege, Németország legismertebb wellness-moderátora a következöket 
mondja: „Az alga az élet ösanyaga. Ha kimerült vagy, vedd magadhoz az élet 
ösanyagát! “ 

Európaszerte fogható talkshow-jában elmagyarázza, hogy a napi táplálkozás 
során miért nélkülözhetetlen a Green Gold IMUNE, mint vitalitás termék. 

http://www.wellstar-company.com/Imune.2881.0.html?&lang=hu 

A Kineto a természet legértékesebb bioenergiaszállítói közül az a 
természetes energiaital, ami több energiát fejt ki a kitartásban a munka 
terén, a sportban és a játékban. A Kineto energiaital, ami exkluzív, 
természetes összetevökböl áll csak 1,16 euró és összevetve más 
energiaitalokkal 20 százalékkal olcsóbb. 

http://www.wellstar-company.com/Termekek.2641.0.html?&lang=hu 

A választék: 
http://www.wellstar-company.com/Produkt-Galerie.6681.0.html?&lang=hu 

2.) A Webstar multifunkciós honlap a Wellstar cég ajándéka az érdeklödöknek, 
amit mindenki saját adataival használhat ingyenesen. 
Érdemes benne böngészni! 
http://www.wellstar-company.com/Webstar.2621.0.html?&lang=hu


 Az ásványvíz köszöni, tisztítás nélkül is jól van!

A tisztító eljárással kezelt vizek nem tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat - áll a  Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács jelentésében.

Bövebben...


Igy is be lehet mutatni Magyarországot!

Bővebben...


 ÉFOSZ állásfoglalás a magyarországi élelmiszeripar helyzetéről és javaslatok az új Kormány számára.

 Bővebben...


Mit jelképez az adventi koszorú?

Szinte mindannyiunk otthonába kerül díszként adventi koszorú. A négy gyertyával díszített fenyőkoszorú nemcsak hangulatos karácsony előtti dísz, de spirituális szimbólum is. Lássuk, mit jelképez a koszorú és a négy gyertya. 

Bővebben...


Székelyföld kincsei

Virtuális Székelyföld


 Könyvajánló: Szemenszedett bölcsességek  (Dr. Kassai Tibor professzor könyve)

A közelmúltban jelent meg Dr. Kassai Tibor professzor ,,Szemenszedett bölcsességek" cimü aforizma- és idézet-gyüjteményének harmadik kiadása. Ez a kötet folytatása a két korábbi, hasonló cimü kiadásban megjelent nivós válogatásnak (1990 és 2004). Az új kiadás megörzi a korábbi kötetek tematikai szerkezetét és szinvonalát, tartalmazza a több mint 360 szerzö részletes névvmutatóját, tartalma azonban teljesen különbözik az e!özö kiadasokétól, kiegéziti a korábbi válogatás anyagát. Kassai professzor irta: "A könyv anyagának összeállitása során a gondolati mélységet, az esztétikai-etikai értéket, a mindanivaló idöszerüségét és markáns, szellemes megfogalmazásását tartottam a válogatás legföbb szempontjainak. Ezért bizom benne, hogy a könyvben olvasható gondolatok nemcsak szellemi felüdülést szereznek az olvasónak, hanem egyúttal tágitják látókörét, és segitik eligazodását az élet és mai világunk bonyolult jelenségei között."

Az új kiadás - 105x170 mm-es, keménytáblás, 192 oldalas - tartalmas és szép ajándéknak is kivalóan alkalmas. A könyv megtekinthetö és 1900 Ft-os áron megvásárolható a SZIE AOTK Állatorvos-tudományi Egyetem Könyvtárában ( 1078 Budapest, Istvan u. 2. Telefon: 4784-228) vagy megrendelhetö az alábbi cimen.

Kaufinann Invest Kft
1121 Budapest, Hangya u. 2.
vagy e-mailen: Ezt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát

Fizetni csak a könyv kézhezvétele után kell postai csekken vagy banki átutalással. Számlaszam: Kaufmann Invest Kft
10700440 42761808-51100005.

A könyv ára 1900 Ft és 300 Ft postaköltség, összesen 2200 Ft. 

Megrendelölap - Szemenszedett bölcsességek III..pdf


 

Radiológia konferencia beszámoló: Amit a hasüreg röntgenvizsgálatáról tudni kellene

Dr. Lorászkó Gábor 

Részletek...


 

Kutatók Éjszakája

2010.09.24., Kertészeti Tanüzem, Gödöllő, Ady Endre sétány 9., 

Részletek... , Poszter...


Galamus-szoros (Gorges de Galamus) 

 

Dél-Franciaországban, Katárföldön nevezik így a Languedoc-Roussillon tartományban, Aude megye és a Keleti-Pireneusok határán, Saint-Paul-de-Fenouillet község közelében található szűk, mély völgytorkot.

Részletek...


Képek - virágok-jelképek

Németi-Vas Katalin, Virágok jelentése A-tól Z-ig


Csokoládé ország

Belépés csokoládé országba. (PowerPoint, 20 Mb)


A világon egyedülálló szak indulhat Szentgyörgyön

A minap magyarországi küldöttség érkezett a sepsiszentgyörgyi Babeș-Bolyai Tudományegyetem környezetmérnöki szakára, ahol ötvenmillió forint értékű laboratóriumi felszerelést adtak át. A küldöttség vezetője dr. Búza László volt, az Európai Élelmiszerlánc Parlament elnöke.

Részletek


A vegyszerektől, növényvédő szerektől mentes élelmiszerek már megjelentek a hazai piacokon is. Hogyan, milyen módszereket lehet alkalmazni saját kertünkben, hogy bio minőségű zöldségfélét, gyümölcsöt termeszthessünk?

A kiadványokból megismerhetjük a talajművelés, a növényápolás, a szántóföldi- és kertészeti növények, az ökológiai vetőmagok és szaporítóanyagok, az állattartás, a feldolgozás, a tárolás, a tanúsítási- és támogatási rendszer valamint a vonatkozó jogszabályok valamennyi fontos tudnivalóját, melyek ennek a nem új keletű, de egyre népszerűbb gazdálkodási formának az alapjait adják.

Részletek


 

A magyar-amerikai mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelem alakulása a 2009-es évben jelentősen - 39%-kal - visszaesett az Egyesült Államokba irányuló magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export 2009-ben, és mivel a Magyarországra irányuló amerikai export gyakorlatilag nem változott, hosszú idő után külkereskedelmi deficitünk keletkezett. 

Részletek


Orosz hús-és tejipari fórum

2010. március második dekádjában, Moszkvában lezajlott az orosz hús-és tejipari fórum a VVC (Összoroszországi Kiállító Központ) 75-ös pavilonjában. A fórum két különálló esemény, a „Tejipar 2010” és a „Húsipar 2010” egyidejű megrendezésével jött létre. Emellett három kísérő rendezvény is csatlakozott az eseményhez, az „Élelmiszeripari Hűtőberendezések 2010”, a „Fagyasztott Termékek Ipara” és a „Csomagolásipar” c. kiállítás.

Részletek


Megjelent az IPM Magazin tavaszi víztesztje!

Miről is szól a teszt? A feltételezett kiinduló pont- lehet szokatlan-, hogy hasonlítsuk össze a különböző buborékos és "anélküli" ásványvizeket a csapból folyó vizzel! Végül is mindegyiket IVÓVÍZ-ként fogyasztjuk. Különböznek, vagy hasonlítanak.... melyikük felel meg jobban és legjobban az ivóvízre vonatkozó előirásoknak és ajánlásoknak, az emberi szervezet igényének,valamint a fogyasztói ízlésnek?

Itt megtekintheti.


 

Csapvízteszt. Megalapozatlanok a csapvízzel szembeni félelmek.

Részletek


Egy kis állatorvos történelem

Összeállította: Dr. Karasszon Dénes c. egyetemi tanár
Irodalom: Chyzer Kornél: A magyar orvosok és természetvizsgálók vándorgyűléseinek története 1840-1890-ig. Sátoraljaujhely, 1890.


 

Dr. Fenyves Ildikó könyvajánlása

Prof. Dr. Petri Gizella   "Gyógynövények és készítményeik a terápiában"

Ez a könyv, melyet szeretnék bemutatni a növényekkel foglalkozik, és hasznos lehet az állatorvos munkahelyén és a családban is. A praxisban a kliensek részéről egyre nő az igény a növényi alapanyagú és egyéb alternatív terápiák iránt, ezért e tekintetben is naprakésznek kell lennünk.

”A világ lakosságának 90%-a gyógynövényeket is alkalmaz gyógyulása érdekében. A világ lakosságának 80%-a viszont még nem is jutott életében szintetikus gyógyszerhez. Az un. fejlett országok fejlett egészségügyében azonban a gyógynövények csak mellékszereplői a hivatalos gyógyászatnak”. .

A fenti néhány mondat Prof. Dr. Petri Gizella ”Gyógynövények és készítményeik a terápiában” c. könyvéből származik (Galenus Kiadó Budapest 2006). E könyv mögött rendkívül komoly szakmai munka áll, nagyon alapos, amely ilyen témájú könyveknél ritka. Annak ellenére, hogy egyre több természetes alapú állatgyógyászati készítmény áll rendelkezésünkre, hasznos lehet a könyv azoknak akiket behatóbban érdekelnek a hatóanyagok tulajdonságai, vagy aki részletesebben akar tájékozódni a jelenleg forgalomban lévő számos készítményről.  


Kozárd a Dél-Cserhát, Észak-Magyarország és szép országunk újjáéledő gyöngyszeme

Kozárd Alapítvány bemutatkozó levele


EU Bizottság startégiai dokumentuma magyar nyelven. Az "EU 2020 Stratégia" tulajdonképpen a korábbi Lisszabon Stratégiát követő, Barroso elnök által a múlt év végén megfogalmazott és nyilvános vitára bocsájtott dokumentum.

Dokumentum megtekintése

Mellékeljük továbbá az ehhez készült magyar álláspontot tartalmazó angol nyelvű dokumentumot.

Az NFÜ által készített magyar álláspontba az agráriummal kapcsolatban bekerült az alábbi , az FVM által már korábban megfogalmazott szövegjavaslat:

Agriculture plays an important role in securing safe and healthy food,  that shall be maintained also in the future in a greener and more sustainable way. Agriculture also contributes to the development of the rural economy and provides employment for the rural population. Agriculture may play an important role in mitigating the negative effects of climate change (carbon sequestration) and also in supplying biomass as source of renewable energy resources.

Hozzávetőleges fordítással magyarul:

A mezőgazdaság fontos szerepet játszik biztonságos és egészséges élelmiszer biztosításában, s e szerepe a jövőben is megmarad, egy "zöldebb" és fenntarthatóbb módon. A mezőgazdaság hozzájárul a vidék gazdaságának fejlődéséhez és a vidéki foglalkoztatáshoz is. A mezőgazdaság fontos szerepet játszik továbbá a a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésében (széndioxid-elnyelés), valamint a biomassza , mint megújuló nergiaforrás biztosításában.