Bejelentkezés

Belépés

E-learning képzés

A bejelentett felnöttképzési tevékenységként elismert Fenntartható éllemiszerlánc referens képzés folytatásaként most e-learning típusú vizsgalehetőséget biztosítunk. Részletek...

Támogatók

Összefogás

 Együtt a helyi élelmiszer -rendszerekért

Civil összefogás a kistermelői rendelet módosítására

Ideális hatóság

Milyen egy ideális hatóság? Megpróbáljuk - a most indított blogok, véleménygyűjtések segítségével - leírni, hogy egy ideális hatóság felépítése, működése és ismérvei milyenek is lehetnek. Vitaindítónak szánjuk.

Részletek...

Szóljon hozzá...

Ajánlás

Versenyképes Zöltségágazati Platform által a Stratégiai Kutatási Terv -2010 alapján készített Operatív Megvalósíthatósági Ajánlás.

Részletek

Fogyasztók

Fogyasztó
Egyszer mindenki fogyasztóvá válik, függetlenül attól, hogy mi a munkája: vállalkozó, kutató, állami alkalmazott vagy más. A fogyasztás felelősség: testünk egészségéért és a környezet fenntarthatóságáért is felelünk azzal a választással, hogy melyik terméket emeljük le a polcról.

Vállalkozók

Tisztességes piaci magatartás és stratégiai előretekintés nélkül hosszú távon senki nem maradhat életben a piacon. Vagy mégis? Jogszabályok útvesztőjében, fogyasztói trendek változásainak kitéve, konkurensek fenyegetése közepette nehéz megtalálni a tisztességes boldogulás útját. A WORLD FOOD TRAIN, maga az élelmiszerlánc, amelynek végállomása a Fogyasztó asztala.

Tudomány

A kutatók és oktatók vállát óriási felelősség nyomja, hiszen a jövő nemzedék gondolkodásmódját és szellemiségét képesek formálni. A képzés és kutatás irányát mi szabja meg: erkölcsi kötelesség vagy fizetett célok? Egyáltalán, van lehetőség szabadon dönteni?

Hatóság

Az élelmiszerláncot érintő jogszabályok megalkotása és hazánk érdekeinek képviselete az EU-ban a magyar állam feladata. A jogszabályok végrehajtásának ellenőrzése, ha szükséges, kikényszerítése szintén hatósági feladat, ahogyan a fogyasztók tájékoztatása és a tudomány támogatása is. Mennyi ereje van az államnak valójában?
Egészségesebb a bioélelmiszer? Nyomtatás Email
Az organikusan előállított élelmiszer vitamin- és tápanyagtartalmát tekintve nem jobb a hagyományos élelemnél, bár általában csökkenti a szervezetünkbe jutó peszticidek és antibiotikumoknak ellenálló baktériumok mennyiségét – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

„Az emberek többféle okból döntenek az organikus élelmiszerek megvásárlása mellett. Egyike ezeknek a feltételezett egészségügyi előnyük" – mutatott rá Crystal Smith-Spangler kutatásvezető, a Stanford Egyetem munkatársa.

A tanulmányhoz több mint 200 korábbi vizsgálat eredményeit tekintették át és elemezték, amelyekben vagy az organikus ételeket fogyasztó emberek egészségét hasonlították össze azok egészségével, akik hagyományos élelmiszert ettek, vagy az élelmiszerekben lévő összetevők (tápanyagok és szennyezés) szintjét mérték.

A vizsgált élelmiszerek között gyümölcsök, zöldségek, magvak, húsok, valamint tojás és tej volt. A bioélelmiszerek termelése közben tiltott a szintetikus növényvédő- és rovarölőszerek, fertőtlenítők használata, de hormonokat és antibiotikumokat sem alkalmazhatnak a termelők, az állattartásban pedig előírás a legeltetés is.

Az összehasonlítás azt mutatta, hogy a növényi és állati eredetű élelmiszerekben nem volt különbség a vitaminok mennyiségében attól függően, hogy organikusan vagy hagyományosan termelték. A tápanyagokban egyetlen apró különbséget fedeztek fel, az organikus termékekben kissé több volt a foszfor. Egyes esetekben organikusan előállított tejben és csirkehúsban valamivel több omega-3 zsírsavat találtak, ám erre csak pár tanulmányban utaltak.

A hagyományosan előállított élelmiszerek több mint harmadában volt kimutatható valamely peszticid maradványa, míg az organikus termékeknek csupán 7 százalékánál. Az organikusan előállított disznó- és csirkehúsban pedig 33 százalékkal kisebb eséllyel volt jelen három vagy több antibiotikummal szemben rezisztens baktérium, mint a hagyományosan termelt húsokban. Az előírt határértéket Smith-Spangler szerint csak elvétve haladta meg a szennyező anyagok mennyisége az organikus vagy hagyományos élelmiszerekben, ezért nem tisztázott, hogy a kimutatott maradványoknak milyen egészségügyi hatása lehet.

Más kutatók ugyanakkor úgy vélik, hogy szükséges lenne az eddigieknél alaposabban feltárni az organikusan és hagyományosan termelt élelmiszerek közti esetleges egészségügyi és biztonságossági különbségeket. A tanulmányt szerzői az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratban ismertették.

(elelmiszer.hu)

Megosztom a Facebook-on

 
< Előző   Következő >

Ősz


Ősz - Október az év tizedik hónapja a Gergely-naptárban. A latin octo szóból származik, melynek jelentése nyolc – utalva arra hogy eredetileg ez volt a nyolcadik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A 18. századi nyelvújítók szerint az október: mustonos. A népi kalendárium Mindszent havának nevezi, a protestánsok pedig gyakran reformáció hónapjának (mivel Magyarországon október 31-én tartják a reformáció ünnepét). Az Arvisurák szerint Magvető hava.

"Őszi napok mosolygása,
őszi rózsa hervadása,
őszi szélnek bús keserve
egy-egy könny e szentelt helyre,
hol megváltott- hősi áron -
becsületet, dicsőséget
az aradi tizenhárom.
Az aradi Golgotára
ráragyog a nap sugára,
oda hull az őszi rózsa,
hulló levél búcsú csókja:
bánat sír a száraz ágon,
ott alussza csendes álmát
az aradi tizenhárom.

Őszi napnak csendes fénye,
tűzz reá a fényes égre,
bús szívünknek enyhe fényed
adjon nyugvást, békességet:
sugáridon szellem járjon ,
s keressen fel küzdelminkben
az aradi tizenhárom."

FÉVIT


Augusztus a nyári fesztiválok ideje; Együtt az ország augusztus 20-án Szent István és a Nemzet Kenyere ünnepén és együtt a Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozók aktuális eseményein. Idén a csodálatos adottságokkal rendelkező vidék és ott pedig a tej és tejtermékek, továbbá a nagy felhasználók, így a csokoládé volt a főszereplője a fenntartható élelmiszerlánc témáknak. A "GALACTICUS" I. TEJHIGIÉNIAI, TEJMINŐSÉGÜGYI és TEJVIZSGÁLATI VILÁGKONGRESSZUS, amelynek szerves része volt a kiállítás és termékverseny, Farkaslakán,-Erdély- Románia-adott otthont.

Az egyik nagy tejfelhasználó, a CSOKOLÁDÉ pedig a világörökség részeként is az egyre többek által látogatott Tokaj hegyalja kapujába - Szerencsre - vonzotta a szakembereket és a FOGYASZTÓT!

Bővebben ITT .

Referencia Levelek

Nílt levelek

Legfrissebb

Egészséges ételek, amiket rosszul fogyasztunk
Az étkezéssel kapcsolatban úton-útfélen belebotlunk jó tanácsokba, és sokszor nehéz kibogozni, mi is az igazság.
Folytatás...
 
Őszi vitaminbomba: a sütőtök
Gyermekkori késő őszi esték emlékét idézi a konyhát betöltő sütőtök illata. A cikkekre vágott, dércsípte termés a sütőben sül készre. Ismerős Önök is ez a kép? A Házipatika ismertetője.
Folytatás...
 
"Hamis áfonyát" árulnak Győr-megyében
Ismét megjelent Győr-Moson-Sopronban a piacokon a "hamis" áfonya - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága.
Folytatás...
 
Október 16-a az élelmezési világnap
Évről évre hívja fel az élelmezési világnap a figyelmet az emberiséget érintő egyik legjelentősebb problémára, amelynek szerves része az élelmiszerpazarlás kérdése. Míg a FAO adatai szerint a világban minden kilencedik ember éhezik, addig az Európai Bizottság becslése szerint csak Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszer hulladék keletkezik. A Foodpanda olyan kezdeményezéseket és módszereket gyűjtött össze, melyekkel a közösség, de akár mi magunk is csökkenthetjük a kukába kerülő élelmiszer mennyiségét.
Folytatás...
 
Botulizmus: vigyázzon, honnan vesz húst!
Kolbászmérgezésnek is hívják azt a bakteriális toxin okozta ételmérgezést, amely húsok és hőkezeletlen zöldségkészítmények elfogyasztásával betegít meg.
Folytatás...
 
Tíz dolog, amit érdemes tudni a fokhagymáról
A fokhagyma régi ismerősünk, sokan szeretjük, mások irtóznak a szagától is, de még azok is hallottak számos jó tulajdonságáról, sokrétű gyógyhatásáról. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a szagos gerezdekről.
Folytatás...
 

Facebook

Nyertes projekt!


KEOP -6-1-0/B/09-2010-0053 számú, Fenntartható élelmiszerlánc tárgyú projekt átfogó célkitűzése az észak- magyarországi, észak-alföldi és dél-alföldi régiók egyetemi városaiban tanuló egyetemi és főiskolai hallgatók, illetve családjaik körében olyan pozitív irányú fogyasztói szemléletváltozás elérése, amelynek eredményeképpen fogyasztói döntéseik meghozatala során figyelembe veszik a megvásárolt élelmiszer-termékek környezeti költségeit és az élelmiszerlánc fenntarthatóságára gyakorolt hatásait. Megvalósítás és részletes program  a www.hajrahazai.hu/roadshow honlapon és a KAJAMUSTRA facebook oldalon érhető el!

Termékdíj logó

A szavazás lezárult, a nyertes logó amely "védelem" alá került:

Budapesti Charta

A fenntarthatóság gondolatát hivatott szolgálni a Budapesti Charta, amelynek első szövegtervezetét a Vilátalálkozó záró napján vitatták meg. Részletek...

Szavazás

Szereti Ön a tejet és tejtermékeket?
 

TEJ kérdések

Az alábbiakban tejjel kapcsolatos kérdéseket teszünk fel. Amennyiben megfelelően válaszol a Ezt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát megadott kérdésekre,  belépőjegyeket  ajánlunk a II. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó 2011 rendezvényeire.

Élelmiszerek címkéi

Ha Ön mondaná meg, hogy mi legyen az élelmiszerek címkéjén?

Valóban ilyen sok információ kell az élelmiszerek címkéjére?

Tekintse meg...

Magyarország

Igy is be lehet mutatni Magyarországot!.

Részletek...

Jelenlét