Bejelentkezés

Belépés

E-learning képzés

A bejelentett felnöttképzési tevékenységként elismert Fenntartható éllemiszerlánc referens képzés folytatásaként most e-learning típusú vizsgalehetőséget biztosítunk. Részletek...

Támogatók

Összefogás

 Együtt a helyi élelmiszer -rendszerekért

Civil összefogás a kistermelői rendelet módosítására

Ideális hatóság

Milyen egy ideális hatóság? Megpróbáljuk - a most indított blogok, véleménygyűjtések segítségével - leírni, hogy egy ideális hatóság felépítése, működése és ismérvei milyenek is lehetnek. Vitaindítónak szánjuk.

Részletek...

Szóljon hozzá...

Ajánlás

Versenyképes Zöltségágazati Platform által a Stratégiai Kutatási Terv -2010 alapján készített Operatív Megvalósíthatósági Ajánlás.

Részletek

Fogyasztók

Fogyasztó
Egyszer mindenki fogyasztóvá válik, függetlenül attól, hogy mi a munkája: vállalkozó, kutató, állami alkalmazott vagy más. A fogyasztás felelősség: testünk egészségéért és a környezet fenntarthatóságáért is felelünk azzal a választással, hogy melyik terméket emeljük le a polcról.

Vállalkozók

Tisztességes piaci magatartás és stratégiai előretekintés nélkül hosszú távon senki nem maradhat életben a piacon. Vagy mégis? Jogszabályok útvesztőjében, fogyasztói trendek változásainak kitéve, konkurensek fenyegetése közepette nehéz megtalálni a tisztességes boldogulás útját. A WORLD FOOD TRAIN, maga az élelmiszerlánc, amelynek végállomása a Fogyasztó asztala.

Tudomány

A kutatók és oktatók vállát óriási felelősség nyomja, hiszen a jövő nemzedék gondolkodásmódját és szellemiségét képesek formálni. A képzés és kutatás irányát mi szabja meg: erkölcsi kötelesség vagy fizetett célok? Egyáltalán, van lehetőség szabadon dönteni?

Hatóság

Az élelmiszerláncot érintő jogszabályok megalkotása és hazánk érdekeinek képviselete az EU-ban a magyar állam feladata. A jogszabályok végrehajtásának ellenőrzése, ha szükséges, kikényszerítése szintén hatósági feladat, ahogyan a fogyasztók tájékoztatása és a tudomány támogatása is. Mennyi ereje van az államnak valójában?
Egészségesebb a bioélelmiszer? Nyomtatás Email
Az organikusan előállított élelmiszer vitamin- és tápanyagtartalmát tekintve nem jobb a hagyományos élelemnél, bár általában csökkenti a szervezetünkbe jutó peszticidek és antibiotikumoknak ellenálló baktériumok mennyiségét – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

„Az emberek többféle okból döntenek az organikus élelmiszerek megvásárlása mellett. Egyike ezeknek a feltételezett egészségügyi előnyük" – mutatott rá Crystal Smith-Spangler kutatásvezető, a Stanford Egyetem munkatársa.

A tanulmányhoz több mint 200 korábbi vizsgálat eredményeit tekintették át és elemezték, amelyekben vagy az organikus ételeket fogyasztó emberek egészségét hasonlították össze azok egészségével, akik hagyományos élelmiszert ettek, vagy az élelmiszerekben lévő összetevők (tápanyagok és szennyezés) szintjét mérték.

A vizsgált élelmiszerek között gyümölcsök, zöldségek, magvak, húsok, valamint tojás és tej volt. A bioélelmiszerek termelése közben tiltott a szintetikus növényvédő- és rovarölőszerek, fertőtlenítők használata, de hormonokat és antibiotikumokat sem alkalmazhatnak a termelők, az állattartásban pedig előírás a legeltetés is.

Az összehasonlítás azt mutatta, hogy a növényi és állati eredetű élelmiszerekben nem volt különbség a vitaminok mennyiségében attól függően, hogy organikusan vagy hagyományosan termelték. A tápanyagokban egyetlen apró különbséget fedeztek fel, az organikus termékekben kissé több volt a foszfor. Egyes esetekben organikusan előállított tejben és csirkehúsban valamivel több omega-3 zsírsavat találtak, ám erre csak pár tanulmányban utaltak.

A hagyományosan előállított élelmiszerek több mint harmadában volt kimutatható valamely peszticid maradványa, míg az organikus termékeknek csupán 7 százalékánál. Az organikusan előállított disznó- és csirkehúsban pedig 33 százalékkal kisebb eséllyel volt jelen három vagy több antibiotikummal szemben rezisztens baktérium, mint a hagyományosan termelt húsokban. Az előírt határértéket Smith-Spangler szerint csak elvétve haladta meg a szennyező anyagok mennyisége az organikus vagy hagyományos élelmiszerekben, ezért nem tisztázott, hogy a kimutatott maradványoknak milyen egészségügyi hatása lehet.

Más kutatók ugyanakkor úgy vélik, hogy szükséges lenne az eddigieknél alaposabban feltárni az organikusan és hagyományosan termelt élelmiszerek közti esetleges egészségügyi és biztonságossági különbségeket. A tanulmányt szerzői az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratban ismertették.

(elelmiszer.hu)

Megosztom a Facebook-on

 
< Előző   Következő >

Ősz


Ősz - November az év tizenegyedik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. Neve a latin novem szóból származik melynek jelentése kilenc, mivel eredetileg az év kilencedik hónapja volt a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A 18. századi nyelvújítók a novembernek a gémberes szót javasolták. Az Arvisurák szerint Enyészet hava. A népi kalendárium Szent András havának nevezi.

"Nyugaton, keleten
vörös az ég alja.
Régtől nem kelepel
kéményen a gólya.

Csóka- s varjúsereg
lepi el a fákat,
véget a szél se vet
a nagy csárogásnak.

Pedig fúj, ahogyan
fújni tud November,
birkózik a csupasz
hegyekkel, vizekkel.

Bömböl a szél, süvölt,
dühében már jajgat:
túlcsárogják dühét
a csókák s a varjak."

FÉVIT


Augusztus a nyári fesztiválok ideje; Együtt az ország augusztus 20-án Szent István és a Nemzet Kenyere ünnepén és együtt a Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozók aktuális eseményein. Idén a csodálatos adottságokkal rendelkező vidék és ott pedig a tej és tejtermékek, továbbá a nagy felhasználók, így a csokoládé volt a főszereplője a fenntartható élelmiszerlánc témáknak. A "GALACTICUS" I. TEJHIGIÉNIAI, TEJMINŐSÉGÜGYI és TEJVIZSGÁLATI VILÁGKONGRESSZUS, amelynek szerves része volt a kiállítás és termékverseny, Farkaslakán,-Erdély- Románia-adott otthont.

Az egyik nagy tejfelhasználó, a CSOKOLÁDÉ pedig a világörökség részeként is az egyre többek által látogatott Tokaj hegyalja kapujába - Szerencsre - vonzotta a szakembereket és a FOGYASZTÓT!

Bővebben ITT .

Referencia Levelek

Nílt levelek

Legfrissebb

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek hatásai
"Ipari járványnak" nevezi egy ausztrál kutatócsoport azt a jelenséget, amely során egészségkárosító fogyasztási cikkek (például dohánytermékek, alkohol vagy sokszorosan feldolgozott élelmiszerek) népbetegségek kialakulásához vezetnek.
Folytatás...
 
Rekord termény az Élelmiszerlavinában
Több mint 13 ezer nehéz sorsú emberen segített idén a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programja. A résztvevő 37 önkormányzat és civil szervezet földjein összesen csaknem 170 tonna egészséges élelmiszernövényt termesztettek, több mint ezer ember aktív bevonásával.
Folytatás...
 
7 étel, ami elűzi a rossz kedvet
Zord időjárás, rövid nappalok, növekvő fűtésszámla, stressz és időhiány. Neked is rossz kedved van? Ha már enni úgyis muszáj :), használd az ételeket arra, hogy felvidítsanak. Ez nem azt jelenti, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül falj fel mindent, amit a szemed megkíván, hanem inkább azt, hogy a közérzetednek megfelelően válaszd ki az ételeidet. A következő ételek amellett, hogy egészségesek, még jobb kedvre is fognak deríteni.
Folytatás...
 
Határkő az élelmiszerek jelölésében
2014. december 13-tól új korszak köszönt be az élelmiszerek jelölésében. Az 1169/2011/EU rendelet alapján megváltozik az allergének címkézése és a tápértékjelölés is. A dátum közel van, ezért az Élelmiszer szaklap rendezvényén alaposan körbejárta a rendelet megalkotásának szempontjait, a felkészülés és a bevezetés egyéb kérdéseit. Az alábbiakban a Dürer Rendezvényközpontban zajló Élelmiszer Akadémia rendezvényről olvashatnak szemelvényeket.
Folytatás...
 
Meddig hús? Mitől dög?
Minden olyan állat, amely természetes úton pusztult el, emberi étkezésre alkalmatlan. Utánajártunk annak, miért nem tanácsos döghúst fogyasztani és mire kell vigyázni disznóvágáskor.
Folytatás...
 
A szegedi piacokon razziázott a Nébih
Összesen több mint 17 mázsa ismeretlen eredetű zöldséget és gyümölcsöt foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szegedi piacokon tartott ellenőrzésen - tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-t.
Folytatás...
 

Facebook

Nyertes projekt!


KEOP -6-1-0/B/09-2010-0053 számú, Fenntartható élelmiszerlánc tárgyú projekt átfogó célkitűzése az észak- magyarországi, észak-alföldi és dél-alföldi régiók egyetemi városaiban tanuló egyetemi és főiskolai hallgatók, illetve családjaik körében olyan pozitív irányú fogyasztói szemléletváltozás elérése, amelynek eredményeképpen fogyasztói döntéseik meghozatala során figyelembe veszik a megvásárolt élelmiszer-termékek környezeti költségeit és az élelmiszerlánc fenntarthatóságára gyakorolt hatásait. Megvalósítás és részletes program  a www.hajrahazai.hu/roadshow honlapon és a KAJAMUSTRA facebook oldalon érhető el!

Termékdíj logó

A szavazás lezárult, a nyertes logó amely "védelem" alá került:

Budapesti Charta

A fenntarthatóság gondolatát hivatott szolgálni a Budapesti Charta, amelynek első szövegtervezetét a Vilátalálkozó záró napján vitatták meg. Részletek...

Szavazás

Szereti Ön a tejet és tejtermékeket?
 

TEJ kérdések

Az alábbiakban tejjel kapcsolatos kérdéseket teszünk fel. Amennyiben megfelelően válaszol a Ezt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát megadott kérdésekre,  belépőjegyeket  ajánlunk a II. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó 2011 rendezvényeire.

Élelmiszerek címkéi

Ha Ön mondaná meg, hogy mi legyen az élelmiszerek címkéjén?

Valóban ilyen sok információ kell az élelmiszerek címkéjére?

Tekintse meg...

Magyarország

Igy is be lehet mutatni Magyarországot!.

Részletek...

Jelenlét