Bejelentkezés

E-learning képzés

A bejelentett felnöttképzési tevékenységként elismert Fenntartható éllemiszerlánc referens képzés folytatásaként most e-learning típusú vizsgalehetőséget biztosítunk. Részletek...
RASFF riasztások lekérdezése Nyomtatás Email
 

A konkrét riasztások adatbázisban többféleképpen lehet keresni - bejelentő ország neve és/vagy a származási hely neve és/vagy az élelmiszer/takarmány terméktípus és/vagy a bejelentés típusa és/vagy az ellenőrzés típusa és/vagy  az élelmiszer/takarmány kategóriák kiválasztása alapján. A kiválasztáshoz,a kereső szó beírását angolul lehet megtenni,de az "itt" is működő szótár program segítségül szolgál. Jelen állapotban a keresések révén  2008 / 2009. év adatbázis érhető el de hamarosan a korábbi évek információi is elérhetővé válnak. Amennyiben konkrét hét eseményeire vagyunk kiváncsiak, úgy annak a felkínált ablakba történő beírásával, csak az érintettek jelennek meg. Hasonlóan egy időintervallum is megjelölhető az éven belül, úgy az abban az időszakban előfordult eseteket láthatjuk. Az ily módon lekérdezett adatok angolról más nyelvre történő fordítása a fordító program használatával, a nyelvi választás után lehetséges. A hozzászólás rovatban a kommentárok, az észrevételek kifejtésére nyílik lehetőség.


Magyar vonatkozású ügyek a  2010. hetedik heti RASFF jelentésekből

Németország Magyarországra irányuló szállítást jelzett olyan olajos gombakonzervek kapcsán, melyek fedeléből epoxidált szójababolaj és ciklohexán-dikarboxilsav-diizonil-észter oldódik ki. Finnország magyar kereskedőtől származó, kínai eredetű teát kifogásolt nem engedélyezett besugárzás miatt. Mindkét ügyben  a  kivizsgálás folyamatban van a magyar hatóságok részéről.

Kiemelt, de nem magyar vonatkozású ügyek a 2010. hetedik heti RASFF jelentésekből 

Norovírus fertőzöttség miatt kifogásolt élő osztrigát jelentett Írország. Előzményei brit és ír járványok, melyek számos személyt érintettek. Az ír hatóság honlapján az alábbi linken termék-visszahívás olvasható:

http://www.fsai.ie/news_centre/food_alerts/raw_oysters_10.html

A korábban ásványi olaj szennyezettség miatt kifogásolt dióolaj kapcsán Németország spanyolországi elosztási listát küldött.

Egyéb

Az osztrák élelmiszer-biztonsági hatóság honlapján közlemény jelent meg a Listeriaval szennyezett sajt kapcsán.  Ebben szerepel, hogy 2009-ben 45 esetben azonosítottak Listeria baktériumot az AGES referencia-laboratóriumában (2008-ban 31, míg 2007-ben 20 esetben). 2009-ben 11 beteg hunyt el (24%-os letalitás). 2009 augusztusában, 3 esetben egy újszerű törzset azonosítottak. Az év végére egy járvány részeként a megbetegedések száma 12-re emelkedett, közülük 4 fő halt meg, valamennyien férfiak (57, 61, 84 és 88 éves; lokális megoszlás: két fő Alsó-Ausztria, egy fő Burgenland, egy fő Bécs). Három férfinél súlyos alapbetegség állt fenn.  

Idén, február 15-ig 11 esetet regisztráltak. A jelenlegi járvánnyal legalább három eset összefüggésbe hozható. Két főnél ez a kapcsolat kizárható, míg hat esetben még nincs eredmény. Valamennyi tartomány érintett, kivéve Vorarlberg, Tirol és Felső-Ausztria. Kezdetben, amikor a fertőzés forrása még nem volt ismert, az epidemiológiai vizsgálat során arra kérték a kórházból elbocsátott személyeket, hogy 3 hétig gyűjtsék a vásárlásaik blokkjait. Abból indultak ki, hogy továbbra is olyan élelmiszereket vásárolnak, mint betegségüket megelőzően. A blokkok alapján egy közös tényezőt sikerült azonosítani, vagyis az időközben kifogásolt kvargli sajtot. Időközben tipizálással is azonosították a járványtörzset a sajtból és betegekből egyaránt. A termelést leállították, 2010. január 23-án az érintett termékeket visszahívták.

http://www.ages.at/ages/ernaehrungssicherheit/lebensmittelbedingte-krankheiten/faqs-listerien/informationen-zu-listeriose-ausbruch/

 

Idézés az Ön honlapján Nyomtatás Küldés ismerősnek

Olvasóink hozzászólásai (4)
Írta: , Dátum : 24-06-2010 12:04, , Regisztrált
Tisztelt Szervezők! 
 
Szeretném felhíni figyelmüket egy különleges egyedi termékre, 
mely azon kivül,hogy nagyon finom még egészséges is. 
Nem lenne baj ha kitörne az ismeretlenség homályából. 
A termék neve: Halpástétom 
Gyártó: Puru Kft Puruczky András ü.v.+3630/956-5795 www.puru.hu 
 
Sajnos a halversenyen nem indítottak ilyen érdekes játékot,mert 
ott a világon egyedülálló termékei komoly nyerési eséllyel indultak volna. 
 
Üdvözlettel: Földes István
 
» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: , Dátum : 28-05-2010 23:03, , Regisztrált
:cry Tényleg érthetetlen, ha egyszer,de kétszer is a Hatóság Laboratóriuma talál az Indiából származó szőlőben határérték feletti növényvédőszer maradékot, akkor miért nem vonják ki a " piacról" ezt a terméket?Miért akad újabb forgalmazó, aki az alapos gyanú ellenére- hogy az indiai szőlővel kapcsolatban élelmiszerbiztonsági gondok vannak- mégis bevállalja a való vele kereskedést? Vállalkozói felelősség?,de hol van?
 
» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Figyelmet felhívó, Dátum : 12-12-2009 13:38, , Vendég
:eek Kedves Látogató! Ha a napokban nem "szörfölt" a RASFF adatbázisban,akkor nem tudhat arról, hogy Olaszországból szalmonella baktériummal szennyezett takarmány alapanyag / szójaliszt/ érkezett Magyarországra is. 
Reméljük a potencionálisan érintett felelős vállalkozások és a Hatóság a szakma szabályai szerint teszik a dolgukat?!
 
» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: felelős vállalkozó, Dátum : 24-11-2009 20:18, , Vendég
Kedves Szerkesztők! 
 
Nekem nagyon tetszik ez az új honlap, s ez az új megközelítés. Magam sem tudtam volna jobbat kitalálni. Világos, egyértelmű, átlátható. Isten éltesse az 1. éves Foodlawmentet, s valamennyi lelkes, alkotó tagját.
 
» Válasz erre a hozzászólásra...
» A(z) 1 válasz elolvasása

Szóljon hozzá!mXcomment 1.0.9 © 2007-2019 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved