Bejelentkezés

E-learning képzés

A bejelentett felnöttképzési tevékenységként elismert Fenntartható éllemiszerlánc referens képzés folytatásaként most e-learning típusú vizsgalehetőséget biztosítunk. Részletek...

Támogatók

Összefogás

 Együtt a helyi élelmiszer -rendszerekért

Civil összefogás a kistermelői rendelet módosítására

Ideális hatóság

Milyen egy ideális hatóság? Megpróbáljuk - a most indított blogok, véleménygyűjtések segítségével - leírni, hogy egy ideális hatóság felépítése, működése és ismérvei milyenek is lehetnek. Vitaindítónak szánjuk.

Részletek...

Szóljon hozzá...

Ajánlás

Versenyképes Zöltségágazati Platform által a Stratégiai Kutatási Terv -2010 alapján készített Operatív Megvalósíthatósági Ajánlás.

Részletek

Fogyasztók

Fogyasztó
Egyszer mindenki fogyasztóvá válik, függetlenül attól, hogy mi a munkája: vállalkozó, kutató, állami alkalmazott vagy más. A fogyasztás felelősség: testünk egészségéért és a környezet fenntarthatóságáért is felelünk azzal a választással, hogy melyik terméket emeljük le a polcról.

Vállalkozók

Tisztességes piaci magatartás és stratégiai előretekintés nélkül hosszú távon senki nem maradhat életben a piacon. Vagy mégis? Jogszabályok útvesztőjében, fogyasztói trendek változásainak kitéve, konkurensek fenyegetése közepette nehéz megtalálni a tisztességes boldogulás útját. A WORLD FOOD TRAIN, maga az élelmiszerlánc, amelynek végállomása a Fogyasztó asztala.

Tudomány

A kutatók és oktatók vállát óriási felelősség nyomja, hiszen a jövő nemzedék gondolkodásmódját és szellemiségét képesek formálni. A képzés és kutatás irányát mi szabja meg: erkölcsi kötelesség vagy fizetett célok? Egyáltalán, van lehetőség szabadon dönteni?

Hatóság

Az élelmiszerláncot érintő jogszabályok megalkotása és hazánk érdekeinek képviselete az EU-ban a magyar állam feladata. A jogszabályok végrehajtásának ellenőrzése, ha szükséges, kikényszerítése szintén hatósági feladat, ahogyan a fogyasztók tájékoztatása és a tudomány támogatása is. Mennyi ereje van az államnak valójában?
Mikor milyen édesítőszert válasszunk? Nyomtatás Email
Az ételek, italok élvezetéhez sokak számára az édes íz elválaszthatatlanul hozzá tartozik. A népszerű íz kialakítására az élelmiszerek előállítása során a leggyakrabban még ma is cukrot használnak.

Hazánkban a táplálkozási felmérések adatai szerint a felnőtt lakosság átlagos hozzáadott cukorfogyasztása az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent, a legutolsó publikált adatok szerint a napi energiabevitel 7,8 százalékára tehető, míg a gyermekek napi energiafelvételüknek 12-13 százalékát fedezik az ételekhez, italokhoz hozzáadott cukorból. Az Egészségügyi Világszervezet 2015-ös ajánlása alapján a hozzáadott cukorbevitel nem haladhatja meg a napi energiafelvétel 10 százalékát, ám az ennél alacsonyabb fogyasztástól további előnyök várhatók elsősorban a testtömeg karbantartás, valamint a fogak egészségének megőrzése szempontjából.

Az elhízás drámai mértékben növekvő népegészségügyi probléma, amely hazánkban a felnőtt nők 62, a felnőtt férfiak 67 százalékát, a gyermekek ötödét érinti. A testtömeg karbantartás kulcsa az energia-egyensúly elérése és megtartása, melyben a bevitt kalóriamennyiség feletti kontrollnak döntő szerepe van. Ennek egyik eleme lehet a cukor helyettesítése különböző édesítőszerekkel.

Az édesítőszereknek több csoportját különböztetjük meg: az intenzív vagy energiamentes édesítőszereket és a cukorpótlókat. Ezek mindegyike különböző formátumban és kiszerelésben kapható, pl. tabletta, por, folyadék formájában ami nagyon megkönnyíti felhasználásukat.

1. Energiamentes vagy intenzív édesítőszerek:

Lényegesen, esetenként több százszor édesebbek, mint a kristálycukor. Az aszpartám kivételével teljesen energiamentesek, nem emelik a vércukorszintet sem, így cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják. Általában egymással kombinálják őket és így találkozhatunk velük az asztali édesítőszerekben is, ugyanis fokozzák egymás édesítő erejét. A többi édesítőszerhez képest viszonylag olcsók, ráadásul fogbarátok. Toxikológiai szempontból számos kutatás látott már napvilágot ellentmondásos eredményekkel, de a meghatározó hatóságok biztonságosnak találták őket a megengedhető napi beviteli értékeken belül, vagyis fogyasztásukkor semmilyen egészségre káros hatással nem kell számolni.

Mikor válasszuk őket?
Mivel energia- és szénhidrátmentes szerekről van szó, bátran használhatjuk általános, hétköznapi édesítésre, akár a sütés-főzés során, fogyasztásukat nem kell beszámolni a napi kalóriabevitelbe és a cukorbetegek étrendjébe sem.

Mire figyeljünk?
Az aszpartám, illetve a szacharin csak mérsékelten hőálló, ezért ezeket inkább az ételek, desszertek, italok utóízesítésére ajánljuk. A tabletták általában kicsit nehezebben oldódnak, mint a folyadékok, ezért ezeket inkább csak utólag, kávéhoz, teához használjuk. Mindegyik intenzív édesítőre érvényes, hogy figyelni érdemes az óvatos, fokozatos adagolásra, vagyis egyszerre csak kis mennyiséget tegyünk az ételekbe.

2. Cukoralkoholok vagy cukorpótlók:

A cukrok redukálásával állítják elő, de a természetben is megtalálhatóak. A szorbit és fruktóz kivételével drágák. Nem édesebbek jelentős mértékben, mint a cukor. A cukorbetegek diétájába arányosan elosztva beilleszthetőek, ugyanis csak kis mértékben emelik a vércukorszintet, de energiatartalmuk az esetek többségében a cukoréval azonos. Ez alól kivétel a xilit vagy nyírfacukor, amely 40 százalékkal alacsonyabb kalóriatartalmú és az eritit amely energiamentes.

Mikor válasszuk?
Kalóriatartalmuk miatt elsősorban olyan esetekben ajánljuk, ahol a cukor tömegére a sütésnél-főzésnél feltétlenül szükség van, pl. ha piskótát vagy egyéb süteményt készítünk. Általános édesítésre inkább a kalóriamentes megoldásokat válasszuk.

Mire figyeljünk?

Kalóriatartalmuk sok esetben a cukoréval azonos, ezért a fogyókúra idején kevésbé ajánlottak. Hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben, de az egyéni érzékenység függvényében már akár 10 gramm elfogyasztása esetén is, kellemetlen hasi panaszokat, puffadást, hasmenést okozhatnak. A cukorbetegek legfeljebb napi 30-40 grammot fogyaszthatnak belőlük, szénhidráttartalmuk beszámítása mellett. Befőzésnél, lekvár készítésénél külön figyeljünk a befőttek hőkezelésére vagy tartósítószer használatára, mert az édesítőszereknek, szemben a cukorral nincs tartósító hatása.

Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember (hazipatika.com)

Megosztom a Facebook-on
 
< Előző   Következő >

FÉVIT


Augusztus a nyári fesztiválok ideje; Együtt az ország augusztus 20-án Szent István és a Nemzet Kenyere ünnepén és együtt a Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozók aktuális eseményein. Idén a csodálatos adottságokkal rendelkező vidék és ott pedig a tej és tejtermékek, továbbá a nagy felhasználók, így a csokoládé volt a főszereplője a fenntartható élelmiszerlánc témáknak. A "GALACTICUS" I. TEJHIGIÉNIAI, TEJMINŐSÉGÜGYI és TEJVIZSGÁLATI VILÁGKONGRESSZUS, amelynek szerves része volt a kiállítás és termékverseny, Farkaslakán,-Erdély- Románia-adott otthont.

Az egyik nagy tejfelhasználó, a CSOKOLÁDÉ pedig a világörökség részeként is az egyre többek által látogatott Tokaj hegyalja kapujába - Szerencsre - vonzotta a szakembereket és a FOGYASZTÓT!

Bővebben ITT .

Referencia Levelek

Nílt levelek

Legfrissebb

Ha cukorbetegek vagyunk, akkor erre nagyon figyeljünk a boltban
Megszűnnek a boltokban a diabetikus polcok és eltűnik a termékekről a diabetikus jelölés – a narancssárga kör – július 20-a után. A diabetikus piktogramot azért szüntetik meg, mert megtévesztő lehetett: a cukorbetegek azt is gondolhatták, hogy ezekből a bármennyit fogyaszthatnak. A Cornexi táplálkozási szakértőivel összegyűjtöttük, hogy milyen következményei vannak a héten életbe lépett, új szabályozásnak, és kiknek kell ezután figyelmesebben intéznie a bevásárlását.
Folytatás...
 
Pozitív trendek az európai és közép-ázsiai régió élelmezésében
Elkezdődött az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetének (FAO) 30. Európai Regionális Konferenciája Törökországban, a tanácskozás középpontjában ezúttal a minőségi étkezés és a fenntartható mezőgazdaság áll - közölte a FAO szerdán.
Folytatás...
 
Nem csak magunknak teszünk szívességet az egészséges étrenddel
Nem csak magunk, de bolygónk miatt sem mindegy, mit eszünk. Mégis csupán néhány országban adtak ki olyan táplálkozási ajánlásokat, melyek a megfelelő étkezés szempontjait egyesítik a környezeti fenntarthatóságéval.
Folytatás...
 
Ételek, amelyek tisztán tartják az ereket
Az artériák azok a vérerek, melyek az oxigénben és tápanyagokban gazdag vért szállítják a sejtekhez. Azonban az artériák falán lerakódhatnak különböző anyagok, ezek pedig plakkokat képezhetnek, amelyek akadályozhatják a vér áramlását. Az étrendünkkel azonban sokat tehetünk a plakk-képződés ellen.
Folytatás...
 
Mikor milyen édesítőszert válasszunk?
Az ételek, italok élvezetéhez sokak számára az édes íz elválaszthatatlanul hozzá tartozik. A népszerű íz kialakítására az élelmiszerek előállítása során a leggyakrabban még ma is cukrot használnak.
Folytatás...
 
A tojások titkos jelölése: mi mit jelent?
Az étkezési tojásokat és csomagolásukat - uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján - a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni. Ám nem minden fogyasztó tudja "feloldani" a betű- és számhalmazt.
Folytatás...
 

Facebook

Nyertes projekt!


KEOP -6-1-0/B/09-2010-0053 számú, Fenntartható élelmiszerlánc tárgyú projekt átfogó célkitűzése az észak- magyarországi, észak-alföldi és dél-alföldi régiók egyetemi városaiban tanuló egyetemi és főiskolai hallgatók, illetve családjaik körében olyan pozitív irányú fogyasztói szemléletváltozás elérése, amelynek eredményeképpen fogyasztói döntéseik meghozatala során figyelembe veszik a megvásárolt élelmiszer-termékek környezeti költségeit és az élelmiszerlánc fenntarthatóságára gyakorolt hatásait. Megvalósítás és részletes program  a www.hajrahazai.hu/roadshow honlapon és a KAJAMUSTRA facebook oldalon érhető el!

Termékdíj logó

A szavazás lezárult, a nyertes logó amely "védelem" alá került:

Budapesti Charta

A fenntarthatóság gondolatát hivatott szolgálni a Budapesti Charta, amelynek első szövegtervezetét a Vilátalálkozó záró napján vitatták meg. Részletek...

Szavazás

Szereti Ön a tejet és tejtermékeket?
 

TEJ kérdések

Az alábbiakban tejjel kapcsolatos kérdéseket teszünk fel. Amennyiben megfelelően válaszol a Ezt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát megadott kérdésekre,  belépőjegyeket  ajánlunk a II. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó 2011 rendezvényeire.

Élelmiszerek címkéi

Ha Ön mondaná meg, hogy mi legyen az élelmiszerek címkéjén?

Valóban ilyen sok információ kell az élelmiszerek címkéjére?

Tekintse meg...

Magyarország

Igy is be lehet mutatni Magyarországot!.

Részletek...

Jelenlét