Bejelentkezés

E-learning képzés

A bejelentett felnöttképzési tevékenységként elismert Fenntartható éllemiszerlánc referens képzés folytatásaként most e-learning típusú vizsgalehetőséget biztosítunk. Részletek...

Támogatók

Összefogás

 Együtt a helyi élelmiszer -rendszerekért

Civil összefogás a kistermelői rendelet módosítására

Ideális hatóság

Milyen egy ideális hatóság? Megpróbáljuk - a most indított blogok, véleménygyűjtések segítségével - leírni, hogy egy ideális hatóság felépítése, működése és ismérvei milyenek is lehetnek. Vitaindítónak szánjuk.

Részletek...

Szóljon hozzá...

Ajánlás

Versenyképes Zöltségágazati Platform által a Stratégiai Kutatási Terv -2010 alapján készített Operatív Megvalósíthatósági Ajánlás.

Részletek

Fogyasztók

Fogyasztó
Egyszer mindenki fogyasztóvá válik, függetlenül attól, hogy mi a munkája: vállalkozó, kutató, állami alkalmazott vagy más. A fogyasztás felelősség: testünk egészségéért és a környezet fenntarthatóságáért is felelünk azzal a választással, hogy melyik terméket emeljük le a polcról.

Vállalkozók

Tisztességes piaci magatartás és stratégiai előretekintés nélkül hosszú távon senki nem maradhat életben a piacon. Vagy mégis? Jogszabályok útvesztőjében, fogyasztói trendek változásainak kitéve, konkurensek fenyegetése közepette nehéz megtalálni a tisztességes boldogulás útját. A WORLD FOOD TRAIN, maga az élelmiszerlánc, amelynek végállomása a Fogyasztó asztala.

Tudomány

A kutatók és oktatók vállát óriási felelősség nyomja, hiszen a jövő nemzedék gondolkodásmódját és szellemiségét képesek formálni. A képzés és kutatás irányát mi szabja meg: erkölcsi kötelesség vagy fizetett célok? Egyáltalán, van lehetőség szabadon dönteni?

Hatóság

Az élelmiszerláncot érintő jogszabályok megalkotása és hazánk érdekeinek képviselete az EU-ban a magyar állam feladata. A jogszabályok végrehajtásának ellenőrzése, ha szükséges, kikényszerítése szintén hatósági feladat, ahogyan a fogyasztók tájékoztatása és a tudomány támogatása is. Mennyi ereje van az államnak valójában?
Ételek, amelyek tisztán tartják az ereket Nyomtatás Email
Az artériák azok a vérerek, melyek az oxigénben és tápanyagokban gazdag vért szállítják a sejtekhez. Azonban az artériák falán lerakódhatnak különböző anyagok, ezek pedig plakkokat képezhetnek, amelyek akadályozhatják a vér áramlását. Az étrendünkkel azonban sokat tehetünk a plakk-képződés ellen.

Az eltömődött, illetve a plakkok miatt leszűkült vérerek számos problémát okozhatnak, ezek, ha nem kezeljük őket megfelelően, akár az életünket is veszélyeztethetik. Az eltömődött erek fájdalmas érszűkülethez vezethetnek a lábban, de akár szívrohamot vagy szélütést is okozhatnak.
A plakkok kialakulásában nagy szerepe van a magas koleszterinszintnek, de a dohányzás, az elhízás, a magas vérnyomás is fokozza az érszűkület rizikóját. A megfelelő táplálkozással azonban rendkívül sokat tehetünk azért, hogy a plakkok képződését megakadályozzuk, illetve a már kialakult plakkokat "letakarítsuk" az érfalakról. Lássuk, mely élelmiszerek járulnak hozzá az ereink egészségesen tartásához!

Az ereket, szívet védő ételek közül kiemelkedő hatású a fokhagyma, melyről több kutatás is bizonyította már, hogy nagymértékben csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az erek falát, illetve a gyulladások ellen is hatásos. Naponta 1-3 gerezd fokhagymát érdemes elfogyasztani, nyersen vagy az ételeinkbe keverve.

A gránátalmát a szerelem gyümölcsének tartják, sejtvédő hatásairól jóval kevesebben tudnak, pedig érdemes rendszeresen fogyasztani. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, polifenolokban, és olyan vegyületek termelődését is serkenti a szervezetünkben, melyek segítik a véráramlást, így hatékonyan tisztítják az érfalakat. A gránátalmát keverhetjük gyümölcssalátába, de frissen facsart leve is nagyszerű frissítő.

A zsíros húsú halak fogyasztása is nagyon jó hatással van az erekre, elsősorban azért, mert a bennük található, egészséges omega-3 zsírsavak növelik a "jó", HDL-koleszterin szintjét, csökkentik a gyulladásokat, megakadályozzák a plakkok képződését, emellett pedig még a vérnyomásra is kiegyensúlyozó hatással vannak. Az egyik legegészségesebb halfajta a lazac, ebből érdemes hetente két adagot is megenni.

A kurkuma pozitív hatásaira az elmúlt évtizedekben hívták fel a figyelmet a tudósok, és többek között azt is sikerült bizonyítaniuk, hogy a benne található hatóanyagok, például a kurkumin, csökkentik a gyulladásokat és a plakkok ellen is rendkívül hatásosak, még a már kialakult lerakódások eltávolításában is szerepet játszhatnak. A kurkumát felhasználhatjuk a főzésben, de a kurkumával fűszerezett meleg tej nemcsak az ereknek, de a hangulatunknak is nagyon jót tesz, ráadásul az alvásban is segítségünkre lehet.

A görögdinnyében található vegyületek, például az L-citrullin, javítja az erek rugalmasságát, megakadályozza a plakkok kialakulását, csökkenti a vérnyomást, és segít megfelelően tágan tartani az ereket. Emellett a vérzsírokra is nagyon jó hatással van, a zsírcseppek nem tudnak megtapadni az érfalakon. Dinnyeszezonban érdemes rendszeresen, naponta fogyasztani.

Naponta egy adag brokkolival nemcsak bizonyos daganatos betegségek rizikóját lehet csökkentetni, de a brokkoli rendszeres fogyasztása az erekre is nagyon jó hatással van. A benne található szulforaphan nevű vegyület, valamint a K-vitamin védik az ereket a sérülésektől, megakadályozzák a plakkképződést, a brokkoli rosttartalma pedig a koleszterinszintet és a magas vérnyomást is csökkenti. Érdemes hetente két-három alkalommal brokkolit enni, alkalmanként nagyjából fél csészényi mennyiséget.

(hazipatika.com)

Megosztom a Facebook-on
 
< Előző   Következő >

FÉVIT


Augusztus a nyári fesztiválok ideje; Együtt az ország augusztus 20-án Szent István és a Nemzet Kenyere ünnepén és együtt a Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozók aktuális eseményein. Idén a csodálatos adottságokkal rendelkező vidék és ott pedig a tej és tejtermékek, továbbá a nagy felhasználók, így a csokoládé volt a főszereplője a fenntartható élelmiszerlánc témáknak. A "GALACTICUS" I. TEJHIGIÉNIAI, TEJMINŐSÉGÜGYI és TEJVIZSGÁLATI VILÁGKONGRESSZUS, amelynek szerves része volt a kiállítás és termékverseny, Farkaslakán,-Erdély- Románia-adott otthont.

Az egyik nagy tejfelhasználó, a CSOKOLÁDÉ pedig a világörökség részeként is az egyre többek által látogatott Tokaj hegyalja kapujába - Szerencsre - vonzotta a szakembereket és a FOGYASZTÓT!

Bővebben ITT .

Referencia Levelek

Nílt levelek

Legfrissebb

Ha cukorbetegek vagyunk, akkor erre nagyon figyeljünk a boltban
Megszűnnek a boltokban a diabetikus polcok és eltűnik a termékekről a diabetikus jelölés – a narancssárga kör – július 20-a után. A diabetikus piktogramot azért szüntetik meg, mert megtévesztő lehetett: a cukorbetegek azt is gondolhatták, hogy ezekből a bármennyit fogyaszthatnak. A Cornexi táplálkozási szakértőivel összegyűjtöttük, hogy milyen következményei vannak a héten életbe lépett, új szabályozásnak, és kiknek kell ezután figyelmesebben intéznie a bevásárlását.
Folytatás...
 
Pozitív trendek az európai és közép-ázsiai régió élelmezésében
Elkezdődött az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetének (FAO) 30. Európai Regionális Konferenciája Törökországban, a tanácskozás középpontjában ezúttal a minőségi étkezés és a fenntartható mezőgazdaság áll - közölte a FAO szerdán.
Folytatás...
 
Nem csak magunknak teszünk szívességet az egészséges étrenddel
Nem csak magunk, de bolygónk miatt sem mindegy, mit eszünk. Mégis csupán néhány országban adtak ki olyan táplálkozási ajánlásokat, melyek a megfelelő étkezés szempontjait egyesítik a környezeti fenntarthatóságéval.
Folytatás...
 
Ételek, amelyek tisztán tartják az ereket
Az artériák azok a vérerek, melyek az oxigénben és tápanyagokban gazdag vért szállítják a sejtekhez. Azonban az artériák falán lerakódhatnak különböző anyagok, ezek pedig plakkokat képezhetnek, amelyek akadályozhatják a vér áramlását. Az étrendünkkel azonban sokat tehetünk a plakk-képződés ellen.
Folytatás...
 
Mikor milyen édesítőszert válasszunk?
Az ételek, italok élvezetéhez sokak számára az édes íz elválaszthatatlanul hozzá tartozik. A népszerű íz kialakítására az élelmiszerek előállítása során a leggyakrabban még ma is cukrot használnak.
Folytatás...
 
A tojások titkos jelölése: mi mit jelent?
Az étkezési tojásokat és csomagolásukat - uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján - a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni. Ám nem minden fogyasztó tudja "feloldani" a betű- és számhalmazt.
Folytatás...
 

Facebook

Nyertes projekt!


KEOP -6-1-0/B/09-2010-0053 számú, Fenntartható élelmiszerlánc tárgyú projekt átfogó célkitűzése az észak- magyarországi, észak-alföldi és dél-alföldi régiók egyetemi városaiban tanuló egyetemi és főiskolai hallgatók, illetve családjaik körében olyan pozitív irányú fogyasztói szemléletváltozás elérése, amelynek eredményeképpen fogyasztói döntéseik meghozatala során figyelembe veszik a megvásárolt élelmiszer-termékek környezeti költségeit és az élelmiszerlánc fenntarthatóságára gyakorolt hatásait. Megvalósítás és részletes program  a www.hajrahazai.hu/roadshow honlapon és a KAJAMUSTRA facebook oldalon érhető el!

Termékdíj logó

A szavazás lezárult, a nyertes logó amely "védelem" alá került:

Budapesti Charta

A fenntarthatóság gondolatát hivatott szolgálni a Budapesti Charta, amelynek első szövegtervezetét a Vilátalálkozó záró napján vitatták meg. Részletek...

Szavazás

Szereti Ön a tejet és tejtermékeket?
 

TEJ kérdések

Az alábbiakban tejjel kapcsolatos kérdéseket teszünk fel. Amennyiben megfelelően válaszol a Ezt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát megadott kérdésekre,  belépőjegyeket  ajánlunk a II. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó 2011 rendezvényeire.

Élelmiszerek címkéi

Ha Ön mondaná meg, hogy mi legyen az élelmiszerek címkéjén?

Valóban ilyen sok információ kell az élelmiszerek címkéjére?

Tekintse meg...

Magyarország

Igy is be lehet mutatni Magyarországot!.

Részletek...

Jelenlét