Bejelentkezés

E-learning képzés

A bejelentett felnöttképzési tevékenységként elismert Fenntartható éllemiszerlánc referens képzés folytatásaként most e-learning típusú vizsgalehetőséget biztosítunk. Részletek...

Támogatók

Összefogás

 Együtt a helyi élelmiszer -rendszerekért

Civil összefogás a kistermelői rendelet módosítására

Ideális hatóság

Milyen egy ideális hatóság? Megpróbáljuk - a most indított blogok, véleménygyűjtések segítségével - leírni, hogy egy ideális hatóság felépítése, működése és ismérvei milyenek is lehetnek. Vitaindítónak szánjuk.

Részletek...

Szóljon hozzá...

Ajánlás

Versenyképes Zöltségágazati Platform által a Stratégiai Kutatási Terv -2010 alapján készített Operatív Megvalósíthatósági Ajánlás.

Részletek

Fogyasztók

Fogyasztó
Egyszer mindenki fogyasztóvá válik, függetlenül attól, hogy mi a munkája: vállalkozó, kutató, állami alkalmazott vagy más. A fogyasztás felelősség: testünk egészségéért és a környezet fenntarthatóságáért is felelünk azzal a választással, hogy melyik terméket emeljük le a polcról.

Vállalkozók

Tisztességes piaci magatartás és stratégiai előretekintés nélkül hosszú távon senki nem maradhat életben a piacon. Vagy mégis? Jogszabályok útvesztőjében, fogyasztói trendek változásainak kitéve, konkurensek fenyegetése közepette nehéz megtalálni a tisztességes boldogulás útját. A WORLD FOOD TRAIN, maga az élelmiszerlánc, amelynek végállomása a Fogyasztó asztala.

Tudomány

A kutatók és oktatók vállát óriási felelősség nyomja, hiszen a jövő nemzedék gondolkodásmódját és szellemiségét képesek formálni. A képzés és kutatás irányát mi szabja meg: erkölcsi kötelesség vagy fizetett célok? Egyáltalán, van lehetőség szabadon dönteni?

Hatóság

Az élelmiszerláncot érintő jogszabályok megalkotása és hazánk érdekeinek képviselete az EU-ban a magyar állam feladata. A jogszabályok végrehajtásának ellenőrzése, ha szükséges, kikényszerítése szintén hatósági feladat, ahogyan a fogyasztók tájékoztatása és a tudomány támogatása is. Mennyi ereje van az államnak valójában?
Nem csak magunknak teszünk szívességet az egészséges étrenddel Nyomtatás Email
Nem csak magunk, de bolygónk miatt sem mindegy, mit eszünk. Mégis csupán néhány országban adtak ki olyan táplálkozási ajánlásokat, melyek a megfelelő étkezés szempontjait egyesítik a környezeti fenntarthatóságéval.

Ezt állapította meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Oxfordi Egyetem élelmezést és klímaváltozást kutató hálózatának (FCRN) új tanulmánya.

A „Plates, Pyramids, Planet” (szabad fordításban tányérunk, táplálkozási piramis, bolygónk) jelentés kormányzati táplálkozási ajánlásokat vizsgált, főleg abból a szemszögből, hogy mennyire figyelnek ezek a fenntarthatóságra. A tanulmány elkészítésekor mindössze négy országban (Brazília, Németország, Svédország és Katar) hívták fel az emberek figyelmét a modern élelmiszeripar jelentette veszélyekre, amelyek hátterében étkezési szokásaink állnak. Hollandia és az Egyesült Királyság a közelmúltban csatlakoztak ezen országok köréhez.

Win-win helyzet

A rossz étkezési szokások (túlzott húsfogyasztás, illetve zsíros és magas cukortartalmú, de rostban, gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrend) különböző megbetegedéseket okozhatnak, és a korai elhalálozás egyik fő okát jelentik, nem csupán a fejlett, de egyre inkább az alacsony jövedelmű országokban is. És ez az étrend nem csupán egészségtelen, de káros a környezetre.

„Tanulmányok sora igazolta, hogy egy teljes értékű gabonákon, zöldségeken és gyümölcsökön alapuló étrend kisebb terhelést jelent a környezet számára,” mondta Carlos Gonzales-Fischer, a FCRN szakértője. „Vagyis, ha egészségesen eszünk, egyúttal a bolygónknak is teszünk egy szívességet – a nyereség kölcsönös.”

„Az új fenntartható fejlődési célok elfogadása és a párizsi klímamegállapodás egyértelműen mutatja a nemzetközi közösség szándékát, hogy a jövővel kapcsolatos döntések a fenntarthatóságon alapuljanak. A második számú cél például kifejezetten erre, az egészséges táplálkozás és a fenntartható mezőgazdaság kapcsolatára koncentrál,” hívta fel a figyelmet Anna Lartey, a FAO táplálkozási és élelmiszer rendszerekkel foglalkozó egységének vezetője.

Ajánlások világszerte


Több mint 80 országban érhetők el táplálkozási jó tanácsok, ajánlások, többek között Magyarországon is, hogy rövid, tudományosan megalapozott, gyakorlatias és az adott ország sokasainak megfelelő formában segítsék az embereket egy egészséges étrend és életmód kialakításában.

Ezek száma évről-évre nő, de sok, jellemzően alacsony jövedelmű ország nem tett ez irányba lépéseket. Afrikában mindösszesen öt ország tartozik ide.

A már említett négy országban, ahol fontosnak érezték a környezeti hatást is figyelembe venni, főleg a növényi alapú étrend előnyeit emelik ki. A hűvösebb Svédországban ezen belül is főleg a gyökérzöldségeket ajánlják a leveles zöldekkel szemben. A húsfogyasztás magas környezeti költségére mindenhol felhívják a figyelmet, de az ajánlott maximum adag inkább egészségügyi mint környezetvédelmi szempontok alapján került meghatározásra.

Brazíliában a fenntarthatóság társadalmi és gazdasági hatásával is foglalkoznak, a reklámokkal és a feldolgozott élelmiszerekkel szemben pedig óvatosságra intenek.

Az ajánlásoktól a szabályozásig


A tanulmány megjegyzi, az étrendi ajánlások akkor tudnak igazán hatást kifejteni, ha beépülnek a szabályozási környezetbe, például a közétkeztetés vagy az élelmiszeripari előírások közé.

A táplálkozási irányvonalakkal már rendelkező országoknak érdemes figyelembe venni tehát a fenntarthatóságot, mint szempontot, azon országok pedig, ahol ez előbbi hiányzik, helyzetükből fakadóan mindjárt az integrált megközelítést alkalmazhatják.

 A mindennapokban

  • Változatosság, kerülve az egyoldali táplálkozást
  • Regionalitás: teljes értékű gabonák, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök, lehetőleg minél közelebbről. Visszafogott húsfogyasztás, ügyelve arra, hogy a feldolgozás során az állat minden része hasznosítva legyen
  • Tej- és tejalapú termékek mérsékelt fogyasztása
  • Sótlan magok és diófélék
  • Hal és tengeri eredetű élelmiszerek beépítése az étrendbe kis mértékben, ellenőrzött forrásból
  • Kerülni a magas zsír-, cukor- vagy sótartalmú élelmiszereket, mint például a chipsek, sütemények, üdítőitalok
  • Az olajok esetében ügyelni a kedvező omega 3-6 arányra (jó választás az oliva- vagy repceolaj)
  • A cukrozott üdítőitalok helyett víz

(forrás: Élelmiszer Online)

Megosztom a Facebook-on

 
< Előző   Következő >

FÉVIT


Augusztus a nyári fesztiválok ideje; Együtt az ország augusztus 20-án Szent István és a Nemzet Kenyere ünnepén és együtt a Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozók aktuális eseményein. Idén a csodálatos adottságokkal rendelkező vidék és ott pedig a tej és tejtermékek, továbbá a nagy felhasználók, így a csokoládé volt a főszereplője a fenntartható élelmiszerlánc témáknak. A "GALACTICUS" I. TEJHIGIÉNIAI, TEJMINŐSÉGÜGYI és TEJVIZSGÁLATI VILÁGKONGRESSZUS, amelynek szerves része volt a kiállítás és termékverseny, Farkaslakán,-Erdély- Románia-adott otthont.

Az egyik nagy tejfelhasználó, a CSOKOLÁDÉ pedig a világörökség részeként is az egyre többek által látogatott Tokaj hegyalja kapujába - Szerencsre - vonzotta a szakembereket és a FOGYASZTÓT!

Bővebben ITT .

Referencia Levelek

Nílt levelek

Legfrissebb

Ha cukorbetegek vagyunk, akkor erre nagyon figyeljünk a boltban
Megszűnnek a boltokban a diabetikus polcok és eltűnik a termékekről a diabetikus jelölés – a narancssárga kör – július 20-a után. A diabetikus piktogramot azért szüntetik meg, mert megtévesztő lehetett: a cukorbetegek azt is gondolhatták, hogy ezekből a bármennyit fogyaszthatnak. A Cornexi táplálkozási szakértőivel összegyűjtöttük, hogy milyen következményei vannak a héten életbe lépett, új szabályozásnak, és kiknek kell ezután figyelmesebben intéznie a bevásárlását.
Folytatás...
 
Pozitív trendek az európai és közép-ázsiai régió élelmezésében
Elkezdődött az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetének (FAO) 30. Európai Regionális Konferenciája Törökországban, a tanácskozás középpontjában ezúttal a minőségi étkezés és a fenntartható mezőgazdaság áll - közölte a FAO szerdán.
Folytatás...
 
Nem csak magunknak teszünk szívességet az egészséges étrenddel
Nem csak magunk, de bolygónk miatt sem mindegy, mit eszünk. Mégis csupán néhány országban adtak ki olyan táplálkozási ajánlásokat, melyek a megfelelő étkezés szempontjait egyesítik a környezeti fenntarthatóságéval.
Folytatás...
 
Ételek, amelyek tisztán tartják az ereket
Az artériák azok a vérerek, melyek az oxigénben és tápanyagokban gazdag vért szállítják a sejtekhez. Azonban az artériák falán lerakódhatnak különböző anyagok, ezek pedig plakkokat képezhetnek, amelyek akadályozhatják a vér áramlását. Az étrendünkkel azonban sokat tehetünk a plakk-képződés ellen.
Folytatás...
 
Mikor milyen édesítőszert válasszunk?
Az ételek, italok élvezetéhez sokak számára az édes íz elválaszthatatlanul hozzá tartozik. A népszerű íz kialakítására az élelmiszerek előállítása során a leggyakrabban még ma is cukrot használnak.
Folytatás...
 
A tojások titkos jelölése: mi mit jelent?
Az étkezési tojásokat és csomagolásukat - uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján - a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni. Ám nem minden fogyasztó tudja "feloldani" a betű- és számhalmazt.
Folytatás...
 

Facebook

Nyertes projekt!


KEOP -6-1-0/B/09-2010-0053 számú, Fenntartható élelmiszerlánc tárgyú projekt átfogó célkitűzése az észak- magyarországi, észak-alföldi és dél-alföldi régiók egyetemi városaiban tanuló egyetemi és főiskolai hallgatók, illetve családjaik körében olyan pozitív irányú fogyasztói szemléletváltozás elérése, amelynek eredményeképpen fogyasztói döntéseik meghozatala során figyelembe veszik a megvásárolt élelmiszer-termékek környezeti költségeit és az élelmiszerlánc fenntarthatóságára gyakorolt hatásait. Megvalósítás és részletes program  a www.hajrahazai.hu/roadshow honlapon és a KAJAMUSTRA facebook oldalon érhető el!

Termékdíj logó

A szavazás lezárult, a nyertes logó amely "védelem" alá került:

Budapesti Charta

A fenntarthatóság gondolatát hivatott szolgálni a Budapesti Charta, amelynek első szövegtervezetét a Vilátalálkozó záró napján vitatták meg. Részletek...

Szavazás

Szereti Ön a tejet és tejtermékeket?
 

TEJ kérdések

Az alábbiakban tejjel kapcsolatos kérdéseket teszünk fel. Amennyiben megfelelően válaszol a Ezt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát megadott kérdésekre,  belépőjegyeket  ajánlunk a II. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó 2011 rendezvényeire.

Élelmiszerek címkéi

Ha Ön mondaná meg, hogy mi legyen az élelmiszerek címkéjén?

Valóban ilyen sok információ kell az élelmiszerek címkéjére?

Tekintse meg...

Magyarország

Igy is be lehet mutatni Magyarországot!.

Részletek...

Jelenlét