Bejelentkezés

E-learning képzés

A bejelentett felnöttképzési tevékenységként elismert Fenntartható éllemiszerlánc referens képzés folytatásaként most e-learning típusú vizsgalehetőséget biztosítunk. Részletek...
Értékmegőrző társadalom Nyomtatás Email

Fogyasztói társadalomban élünk, ez már senki számára sem lehet kérdés. De vajon tudatában vannak-e azzal az emberek, hogy a vásárlásaik során többnyire torz és hamis információk alapján döntenek? Tudatában vannak-e annak, hogy egy pénz centrikus, kíméletlen rendszer manipulálja  döntéseiket a vásárlás és fogyasztás során?

Lehet, hogy megdöbbentő a válasz, de sokunk tisztában van a fentiekkel. És, mit tehetünk-, hangzik a kérdés?

„Hallok éhezésről, esőerdők pusztításáról, génkezelt növényekről, gyógyszereken és adalékanyagokon tartott állatokról, de reggel, délben és este enni kell, a családnak ételt kell készíteni (vagy venni), és egyébként sincs idő eldönteni, hogyan foglaljak állást a pénzügyi válság felröppenő híreivel kapcsolatban.

Sok. Sok az információ, sok a probléma és sok a napi teendő. De nyilvánvalóan aggódok, hogy a gyerek eleget egyen és jó minőségűt, hogy az élelmiszer egészséges legyen és biztonságos, és ha lehet, ne zárt ketrecben tartott csirkét vegyünk, illetve jobb a nem előrecsomagolt, agyon adalékanyagozott élelmiszert levenni a polcról. Természetesen inkább bio-t választok, mert az egészségesebb, de sajnos a drága magyar gyümölcsöt és tejet hátrahagyom, inkább az olcsóbbat veszem, mert egy nap így dupla annyit ehetünk-ihatunk.

Figyelem az akciókat és figyelem a címkéket. A baj az, hogy a címkén sok az E szám, amiből egy kukkot sem értek, és megfogadom, hogy ha hazamegyek, utánanézek az interneten. De ez már sok. Nincs rá idő. Talán a legjobb lenne, ha beírnám az interneten a kóla meg a chipsz nevét, és kapnék egy 10 soros anyagot, amiben le van írva az, amit már úgyis tudok: egészségtelen, káros, tönkretesz. Én pedig mégiscsak megeszem és megiszom, mert már senkinek nem tudok hinni, mert nincs jobb alternatíva, és ha megpróbálnék egészségesen élni, az nagyon drága lenne. És ugyan kinek lehet hinni, hogy tényleg az van benne, amit ráírtak?

Napjainkban rengeteg információ zúdul ránk, hamis vagy sem, már idő sincs eldönteni. Jó lenne, ha lenne valaki, akiben megbízhatnánk, aki nem hazudik, nem rémisztget és nem csak egy pesszimista világvégét tár elénk, hanem utat mutat. Megmutatja mi a jó és rossz között a különbség, és hogyan éljük túl jól a mai rohanó világot.”

A Foodlawment egyesület elkötelezte magát arra, hogy a hatóság, a vállalkozók, a tudományos szereplők és a fogyasztók között felvállalja a pártatlan közvetítő szerepét. Egyik legfontosabb célcsoportja az egyesületnek a fogyasztói nagyközönség, amely fogyasztási szokásaival nagyban hozzájárul önmaga és a környezete egészségéhez. Fontos cél elősegíteni azt, hogy a fogyasztói társadalomból élő társadalom váljék.

Ennek jegyében a Foodlawment egyesület az alábbi, élelmiszerlánchoz kapcsolódó területeken szemléletformáló és tájékoztató anyagokat készít és gyűjt össze, amelyek segítségével minden fogyasztói korosztály és stílus hozzájárulhat a fenntarthatósághoz:

  • Vidékfejlesztés
  • Közétkeztetés
  • Éhezés
  • Fogyasztói társadalom
  • Népegészségügy, egészségmegőrzés
  • Oktatás kicsiknek
  • Szemléletváltoztatás
  • Díjak, pályázatok